søndag 16. juni 2013

Hindringer for næringsutvikling i bygdesamfunn

 På det stedet der som jeg bor så har det ikke blitt opprettet en eneste ny arbeidsplass på de siste 13 år.

Hvorfor er det slik? Er det ingen som ønsker å starte opp med næringsvirksomhet her?

Stedet er preget av at det tidligere og fremdeles er et jordbrukssamfunn her ute, med noe preg av næringsvirksomhet.

                              

 
Ekstern etikk og intern etikk.
På bygda har man ett nettverk av mange nære og tette relasjoner. Menneskene som bor i små bygdesamfunn har en viss kontroll på hverandre gjennoom disse relasjonene.På et kanskje ubevisst plan hos innbyggerene så kan det å drive med kjøp og salg bli sett på som noe negativt og som blir motarbeidet. De nære og tette relasjonene er med på at man holder hverandre et slags grep.

Disee relasjonene er slektskapsrelasjoner, familierelasjoner og andre grupperinger.

For å kunne ha en sjangs til å drive med næringsvirksomhet må man løse opp i disse relasjonene, løse opp i den interne etikken, folk kan ikke ha så sterk kontroll på hverandre.

Prinsippet for å drive med rasjonell kapitalisme er at menneskene er frakoblet alle disse familie og slektskapsrelasjonene.

I storbyen er det annerledes. Der samlet folk i grupperinger innenfor en bedrift og da er det om å gjøre å vinne over konkurrentene, de som driver samme type næringsvirksomhet som en selv. Virkemidlene man bruker for å vinne over en konkurrent kan nærmest beskrives som løvløse tiltstander.

For å kunne drive næringsvirksomhet i en storby må da  denne tendensen til lovløshet temmes, man må temme den eksterne etikken.


                              

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar