mandag 15. april 2013

Yrkesvalg, alle kan vel ikke bli ingeniører eller økonomer?

Lurer du på hva du skal bli? Er du i en fase av livet ditt der du skal velge utdanning?

Samfunnet har bruk for mange slags typer kompetanse.Ingeniører, sykepleiere, lærere, økonomer, jurister, sosionomer, psykologer, leger og mange flere. Sist jeg sjekket så var det studier innenfor humanistiske fag og litteraturvitenskap som var av de fagene som lå nederst i bunken for å få seg jobb.

Velger man å studere juss, vil nok dette være en utdanning som er anvendelig i mange bransjer.
I omsorgssektoren er det stort behov for mye arbeidskraft framover når eldrebølgen trer inn.

Hver vår  kommer media med en reportasje om hvilke yrker du skal satse på. Dette har vært som en slags syklus som har gått i ring. Men disse undersøkeøsene kan ha en viss selvmotsigelse.

På ett tidspunkt utdannes det for mange økonomer, ved neste undersøkelse for mange ingeniører. Neste gang ser vi at "nå er det bruk for økonomer" og "nå er det bruk for ingeniører".

Slike svingninger kalles utdanningstrender.Dillemmaet for en student kan da vært å han eller hun skal følge trenden eller velge det man helst har lyst til å studere for så å prøve å " ro seg land".

Blant de fleste utdanninger så vil det av og til komme et metningspunkt. Det vil si at akkurat nå har samfunnet nok av en bestemt type utdanning.

Skal man følge trenden må man i praksis avslutte den utdanningen man holder på med, hvis det er en annen utdanning som er mere etterspurt på et senere tidspunkt og man må drive å hoppe ifra dene ne utdanningen til den andre. De fleste skjønner vel at slik kan man ikke holde på. Da blir man jo aldri ferdig.

Rådet ifra studieveiledere er å velge med hjertet og med hodet.Hva er det jeg kan og hva er det jeg liker.I tillegg bør man spørre seg om : Vil jeg få brukt denne kompetansen i en jobb?

                                            

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar