mandag 7. januar 2013

Kriminalitet som livsløp

En betjent tilhørende det danske politiets beredskapstropp ble rammet av tre skudd da norske smuglere åpnet ild under en lenge planlagt narkotikaaksjon søndag kveld - ABC Nyheter 7/1-2013.


Det var tre nordmenn som gjennomførte en lenge planlagt narkotikasmugling.En av dem ble skutt og drept av dansk politi.Den andre ble såret mens den tredje slapp unna.
Det viser seg at den danske politistyrken som var på stedet ikke hadde vært oppi en liknende situasjon før.

Kriminalitet som rasjonelle valg

Å smugle narkotika er av den type kriminalitet det gjerningsmennene er fullt ut bevisste hva de gjør.Andre typer kriminalitet som utøving av vold, bruk av rusmidler, seksualforbrytelser, overfall på gaten, er i følge Hauge (2001), utenfor individets egentlige kontroll. Det vil si at hvis man følger dette individets årsaksforhold bakover i tid, så finner mån årsaken til at det gikk som det gikk.


Dette gjelder ikke narkotikasmugling og heller ikke nøye planlagte ran.David Toska og hans menn visste godt hva de gjorde,og hvorfor de gjorde det, og snart slipper de ut.

Under rettsaken mot NOKAS ranerne var det en av ranerne som uttalte at han "takket ja" til å bli med på NOKAS ranet.

Å bli skutt og drept mens man utfører en ulovlig handling som et planlagt ran eller en narkosmugling er det man kaller en kalkulert risiko.Man har ingen garanti for at det vil gå bra.

Uenighet om straffen

Politiets oppgave er å verne om befokningen og ivareta samfunnsborgernes sikkerhet. Hva som skal skje med en forbryter etter han er tatt av politiet er også omdiskuttert. Skal straffene være så harde at de virker tilstrekkelig preventive eller skal de ikke være så harde og at man heller forsøker å bygge opp et sunnere menneske som havner i en kriminell løpebane?

Dette er mye omdiskuttert politisk der Fremskrittspartiet går for strengere straffer mens Sosialistisk Venstreparti går for å rehablititere individet.

Hvor mange ganger hører vi ikke om at gjerningsmannen får bedre oppfølging enn hva offeret får?De tre nordmennene visste godt hva de gjorde under sin operasjon. De var fullt ut bevisst sine handlinger.

Om de ikke hadde blitt tatt, men gjennomført en vellykket smugleraksjon, fått levert narkotikaen til forskjellige ditributører og langere, ødelagt livet til kanskje 100 mennesker istedet?Bedre slik?..

De trengte ikke at noen kom og fortalte dem at det de gjorde var galt, de visste det.

Hvor mange mennesker ødelegger du med hasj med en gateverdi på 25 000 000 kroner?


                       

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar