torsdag 20. desember 2012

Å score høyt på skalaen for vellykkethet

I dagens samfunn så måles vi mennesker gjerne i de resultater som vi har oppnådd. Det er vanlig å gjøre det. Kulturen vår er slik.

Trygve Hegnar gjør dette i sitt blad "Kapital". Her settes det opp en liste over de som har vært mest vellykket i form av at de har klart å tjene en viss mengde penger. "Her er Norges 100 rikeste personer".Utvilsomt så er dette flinke personer som har lært seg å jobbe hardt for å nå sine mål.

Suksess er en ganske målbar faktor med de målene vi bruker på dette i dagens samfunn.

Når en familie skal samles på juleaften så er det gjerne barnas liv og hvor godt de har prestert på ulike arenaer i året som har vært som blir snakket om.

I en familie er det også ulike mål på hva det vil si å være vellykket. I mange familer, om enn det er noe ubevisst, så bruker man også mye av skalaen som Trygve Hegnar bruker. Her er det barnas karrieremessige prestasjoner som oppskattes.

Bladet Psykisk helse sier noe om dette i denne artikkelen:

http://www.bladet.psykiskhelse.no/index.asp?id=28689

Andre barn i familien som også har gjordt det bra, men ikke etter den skalaen som brukes i familien, vil kanskje ha det litt vondt i jula. De blir ikke "sett" på samme måte som den som har oppnådd vellykkethet etter familiens målestokk. Dette gjør vondt for disse barna. Foreldre er ikke oppmerksomme på dette og kjører bare på med samme type påvirkning og innser ikke at de må endre synet på sine barn.

Gjør de ikke dette , så vil alle sammenkomster for dette barnet med familien føles ubehagelige.


I andre kulturer i mer primitive samfunn der målet på vellykkethet måles i andre størrelser og der prestasjoner ikke er i hovedfokus , så retter man fokuset imot de som ikke har det så bra i familien. Så får denne personen det fokuset han eller hun trenger for å føle seg bra igjen.


                                                          


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar