lørdag 9. mars 2013

Justin Bieber og massehysteri

Hva er det som får unge jenter til å gå fra konseptene når de er på konsert med denne mannen eller kanskje jeg bør si gutten , ennå.

Norsk politi har dratt til England for å overvære en konsert med artisten der.De vil se hvordan engelsk politi håndterer de store folkemassene av unge jenter når iveren og ekstasen tar overhånd.

Den store populariteten til Bieber gjør at det samler seg store folkemengder på konsertene til han. Man er ikke alene på en slik konsert for å si det sånn.

Man hører om at fansen utsetter seg selv nesten for fare når de samler seg i store folkemengder og nærmest går amokk.

Når så mange mennesker er på samme sted og overværer samme konsert så får vi det Durkheim kaller en batterieffekt. Dess flere det er som deler den samme opplevelsen , dess sterkere blir opplevelsen til den enkelte. Om det er 6000 mennesker på en Justin Bieber-konsert, så blir hver enkelts opplevelse av popstjernen lagt sammen med alle de andres opplevelse av konserten.

Man får en slags kollektiv masseopplevelse av det samme fenomenet. Det er derfor at folk besvimer på konsertene og mister kontrollen på seg selv er et resultat av en massesuggererende følelse blant alle de som er på konserten.

Det hadde ikke blitt det samme om en person alene hadde stått og hørt på Bieber. Da hadde man ikke fått den samme opplevelsen. For de som er interesserte i fotball, så blir det heller ikke det samme å gå på en fotballkamp på Ullevål med bare en tilskuer imot at det er 30 000 tiskuere.



Slik er det med alle ritualer. Slik var det for The Beatles, Elvis og andre berømtheter oppigjennom historien. Opplevelsen forsterkes jo flere folk det er som er tilskuere.


                                          
                                          

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar