onsdag 6. mars 2013

Sanksjoner og straff i moderne samfunn

Om en person ikke kan følge de gitte regler og normer som gjelder sine omgivelser, hvor går da grensen for omgivelsene for å sanksjonere?

Alle trenger vi rammer og retningslinjer som skal gjelde for at et samfunn skal fungere. Rammer som regulerer individets handlefrihet. Har vi ikke retningslinjer, så får vi kaos.

Den mest ekstreme form for sosial kontroll er vold. Det er bare politiet som har anledning til å bruke dette.(Berger,1963)

Så hva gjør man med en person som nekter å tilpasse seg de gjeldende normer?

Vi husker sikkert de fleste av oss innslaget i nyhetene på TV2. En person som hadde blitt tatt for å stjele et salathode, ble så til de grader tatt og lagt i bakken av to vektere. Dette gjorde inntrykk.

Dette var nok i overkant av det vi vil kalle for inngripen fra vekternes side.

La oss si vi er på et lite sted, det er en person som plager andre med sin adferd. Om han ikke blir irettesatt vil han kanskje påføre andre skade. Med andre ord, blir han irettesatt, så får omgivelsene fred.

Omgivelsene kan velge å fryse ut vedkommende.Det er den vanligste formen for sanksjoner.

Det er tre ulike grupper av mennesker som ikke føyer seg. Den ene gruppen er de sinnslidende, den andre er de kriminelle og den tredje er  de som selvaktualiserer seg seg selv.

For den første gruppen gjelder det at man ikke er i stand til å ta til seg samfunnets normer, de sinnslidende.Er man kriminell, så respekterer man ikke samfunnets retningslinjer. Den siste gruppen, de selvaktualiserende, går sine egne veger og gjennomskuer de krav og forventninger som settes. De har også veldig god selvinnsikt og lar seg ikke i like stor grad påvirke.

                                 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar